maandag 7 november 2011

nutteloos

 "Ruim eens tijd in voor nutteloze dingen" was het advies van lama Tulku Lobsang (Tibetaanse monnik) vorige week. "Jullie hier in het westen willen je tijd altijd zo zinvol besteden."

Verwarring alom in de zaal, of in ieder geval in mijn hoofd. Kom je voor een onderricht in spirituele ontwikkeling om je leven zinvolle invulling te geven en dan krijg je zo'n advies.
Nu bleek de definitie van "useless" voor hem wel wat breder. Meditatie is eigenlijk niks doen, gaf hij aan. Absolutly useless. De hele dag naar hem komen luisteren? Net zo goed useless. Een uurtje niets doen thuis: heel erg useless.

Ik geloof dat het kwartje langzaam begint te vallen. Blog schrijven is natuurlijk ook heel nutteloos. Zingen is nutteloos. Met de kinderen door het bos rennen ook. Wat meer van die nutteloze activiteiten in mijn leven, zouden mijn leven lichter, speelser en daarmee gelukkiger maken.

 
"Ga vandaag als je thuiskomt eens een uurtje niets doen" raadde Tulku-la ons aan. "Grote kans dat er een blij kind in je tevoorschijn komt."