maandag 23 juli 2012

Zen master

We hebben gister voor de tweede keer een bezoek gebracht aan een 82-jaar oude Zen-meester. De eerste keer vertelde hij ons dat een van de belangrijkste dingen in het leven is, te doen wat je echt leuk vindt. "Wie je bent, ligt vast in je dna", vertelde hij ons. Ieder mens is verschillend en ieder mens heeft zijn eigen talenten en zijn eigen doel hier op aarde. Door te luisteren naar je innerlijke stem, maak je contact met je eigen dna en kun je datgene doen waar je zelf gelukkig van wordt en anderen gelukkig mee maakt.

Gister ging hij hier dieper op in. Luisteren naar je innerlijke stem brengt je in contact met jouw eigen bewustzijn, en tegelijkertijd met een bewustzijn groter dan jezelf. Verschillende religies of stromingen hebben er andere benamingen voor: in contact zijn met je Boeddha natuur, met je goddelijke kracht, met God, met de Bron, met onvoorwaardelijke liefde. Als je leeft vanuit dit contact, dan leef je vanuit volledig vertrouwen. De kosmos zal zich over je ontfermen en zal je begeleiden. Je mogelijkheden zullen oneindig zijn. Je zult gelukkig zijn en anderen gelukkig maken.

Maar hoe doe je dat dan? Voor het luisteren naar je innerlijke stem heb je stilte nodig. In diepe stilte en rust, zul je antwoord krijgen op jouw vragen. Meditatie kan je daarbij helpen of het zijn in de natuur. Om continu in contact te zijn met het Bewustzijn, is een voorwaarde dat je zelf 100 procent puur bent. En dat betekent dat je kwaliteiten als liefde, eerlijkheid, onbaatzuchtigheid (.... en vul maar verder in...) in jezelf moet ontwikkelen. Een levenslange opdracht, maar wel een prachtige opdracht.

Mij inspireerde het gesprek met hem enorm. Geen totaal nieuwe inzichten, maar fijn om het zo duidelijk en zo vol vertrouwen uitgelegd te krijgen door iemand die het pad echt zelf leeft. Yoga, meditatie, mindfulness.... het zijn allemaal manieren om je innerlijke stem te kunnen horen; om jezelf te ontwikkelen in puur-zijn en in contact te komen met je eigen goddelijke kracht. Deze ervaren Zen-meester heeft me weer herinnerd waarom ik dit doe en inspireert me om het pad verder te vervolgen. Met liefde en discipline.