maandag 21 mei 2012

vliegen

Afgelopen weekend, tijdens een prachtig yoga-weekend, een inspirerende lezing meegemaakt over Henri Nouwen. Henri Nouwen was katholiek priester, hoogleraar en schrijver en tijdens de lezing kregen wij beelden te zien uit een documentaire over hem.

Een van de beelden die zijn blijven hangen is het beeld van de trapeze. Dhr. Nouwen was geinspireerd door trapezewerkers uit het circus. Hij volgde ze een tijd en bleef uren en uren geboeid staan kijken naar het spectakel. Vol verwondering bekeek hij de samenwerking tussen deze trapezewerkers. "Ze vormen samen 1 geheel. Elke schakel is van belang". Hij ging ze zien als zijn spirituele leraren, zonder dat ze daar ook maar het minste besef van hadden.

Dhr. Nouwen was gefascineeerd wat het maakte dat de ene keer de vliegende persoon moeiteloos gevangen werd door de vanger op de andere trapeze. Terwijl de andere keer de vanger misgreep en de vlieger in het net belandde. Hij kreeg hierbij twee belangrijke inzichten. Ten eerste was 'aandacht' een belangrijk sleutelwoord. Zonder volledige aandacht bij zichzelf en bij de ander, werd de magie verbroken. Het andere was dat de vlieger de vlieger moest zijn en de vanger de vanger. De vlieger kon alleen vliegen, als hij de vanger liet vangen. Zodra hij probeerde zichzelf te laten vangen, ging het mis.

Prachtig beeld. Je kunt alleen vliegen als je er volledig op vertrouwd dat je gevangen wordt. Zodra je allerlei zekerheden gaat inbouwen, je aan van alles probeert vast te klampen, dan val je juist.
Wil je vliegen? Vlieg dan vol aandacht en vol overgave. Je zult gevangen worden.