zondag 13 mei 2012

de 5 talen van de liefde

Afgelopen week vertelde een vriendin mij over de vijf talen van de liefde. Ik vond ze verrassend en heb direct het boekje van Gary Chapman hierover gekocht en gelezen.

Gary Chapman gebruikt een mooi beeld. Hij geeft aan dat in ieder mens een soort emotionele tank aanwezig is, die er is om gevuld te worden met liefde. Als je liefdestank gevuld is, voel je je gelukkig, zul je liefdevol handelen en in je kracht staan. Als je liefdestank leeg is, voel je je ongelukkig en verval je snel in negatief gedrag, zoals bijvoorbeeld boosheid of onverschilligheid.

Om een relatie goed te houden, is het dan ook heel belangrijk om de liefdestank van de ander te blijven vullen. Alleen spreken we niet allemaal dezelfde liefdetaal. En daar is waar het vaak mis gaat.

Volgens Gary Chapman zijn er 5 talen:
  • positieve woorden (complimenten/ aanmoediging/ liefdesverklaring)
  • quality time (samen doen/ samen praten/ samen zijn)
  • cadeautjes geven
  • hulpvaardigheid (iets voor een ander doen)
  • lichamelijke aanraking
Iedereen heeft 1 taal waar hij of zij het meest gevoelig voor is. Als je het gevoel hebt dat je veel geeft (of gegeven hebt) in je relatie, maar lang niet zoveel terugkrijgt, dan kan het heel goed zijn dat jullie een andere taal spreken.

Zo kan de een allerlei leuke dingen verzinnen om samen te doen, terwijl de ander pas echt gelukkig wordt als er voor hem gezorgd wordt. Of misschien wordt er juist heel goed voor je gezorgd door je partner, maar verlang jij juist naar kleine cadeautjes of complimenten. Misschien voel jij je gezien als de ander uitgebreid met je wil praten, terwijl de ander zich pas gezien voelt als hij/zij aangeraakt wordt.

Gary Chapman nodigt uit om te ontdekken wat jouw eigen taal is en om de taal van je partner te leren kennen en spreken. Zijn advies: doe 1 week lang elke dag iets waarmee je de tank van je partner vult. En zie dan wat er gebeurt. Lijkt me een leuk experiment.

Weet je al wat jouw liefdestaal is?