woensdag 3 november 2010

Hara

Borst vooruit- buik in.... "Een volk waar deze spreuk tot een algemeen erkend voorschrift kon worden, verkeert in groot gevaar".
Zo begint het boek "Hara, het dragende midden van de mens".

Voor mij heel herkenbaar. Bijna alle mensen die bij mij voor ademtherapie komen, hebben een gespannen buik. Sowieso slaan we veel spanning in de buik op, maar ons schoonheidsideaal werkt er zeker aan mee. Ik dacht in eerste instantie dat het typisch was voor vrouwen om hun buik in te houden. Maar mannen willen net zo goed een strakke buik. Met als gevolg dat de buik niet meer of te weinig mee kan bewegen met de adem en de adem omhoog schiet. Een hoge en snelle ademhaling kan voor een heel scala van klachten zorgen. Drukkend gevoel op je maag, licht gevoel in je hoofd, druk op de borst, duizeligheid, gejaagdheid en vermoeidheid.... om er zomaar eens een paar te noemen.

Hara, is het Japanse woord voor buik. En in Japan wordt veel aandacht besteed aan hara: een ontspannen en toch stevige buik. Iemand die geen buik heeft, wordt gewantrouwd. Hij bezit geen midden, is het contact met zijn eigen basis kwijt.

Na een paar weken buikadem oefenen, merken mijn ademclienten dat ze meer buik krijgen. Het is soms even slikken, maar de rust en stabiliteit die ze ervoor terugkrijgen doet hen altijd besluiten dat een beetje buik ok is.