maandag 10 juni 2013

Happiness is your birthright

Happiness is your birthright, stond er zojuist op mijn theezakje.

Ik bedacht wij dit in onze westerse samenleving toch net iets anders interpreteren dan hoe het in de oosterse filosofie gezien wordt.

Geluk wordt bij ons vaak bepaald door de mate waarin het ons voor de wind gaat. Dat is waar we zelf hard voor werken. Geluk verdienen we. We dwingen het af. En niet gelukkig? Dan is het tijd voor actie. Een nieuwe baan, een andere relatie, een hobby oppakken of tijd voor vakantie.

Een yogi of een boeddhist beschouwt onze ware aard als gelukzalig. Werkelijk geluk is in deze visie onafhankelijk van omstandigheden buiten je. Als je contact kunt maken met wie je werkelijk bent, zal je geluk ervaren. Niet gelukkig? Dat betekent dat je meer tijd nodig hebt om naar binnen te keren, om positieve gedachten te ontwikkelen, om je hart te openen en om je te verbinden met alles om je heen.

Ik voel me erg verwant met de oosterse visie. Minder doen en meer zijn. Op zoek naar onze ware aard. Het geluksgevoel is soms ver weggestopt en niet altijd makkelijk te vinden. Maar hoe vaker je de tijd neemt om gelukkig te zijn, hoe makkelijker toegang je krijgt tot deze onuitputtelijke bron. Gewoon een kwartiertje gaan zitten en gelukkig zijn. Gelukkig zijn met jezelf en met het leven dat je gegeven is. Elke dag. Probeer het eens.

Geluk is je geboorterecht. Je hoeft het niet op te eisen. Je draagt het allang bij je.