maandag 10 januari 2011

Hyperventilatie

Hartkloppingen, gejaagd gevoel, druk op je borst, moe, tintelingen in je handen, drukkend gevoel op je maag, pijn in je schouders en nek, hoofdpijn, een angstig gevoel..... Allemaal klachten die los van elkaar lijken te staan. Toch is er vaak 1 verbindende factor. Meestal niet onderkend, waardoor mensen een lange zoektocht gaan van huisarts naar ziekenhuis naar psycholoog of wat dan ook. De verbindende factor is: de ademhaling.

Bij hyperventilatie denk je vaak aan een aanval en dan in een zakje moeten blazen. Er kan echter ook sprake zijn van chronische hyperventilatie. Een ademhaling die in de loop van de tijd een verkeerd patroon heeft aangenomen en te hoog, te snel en/of te veel is geworden. De oorzaken hiervan zijn talloos: een angstige gebeurtenis, teveel stress, een buikoperatie of gewoon te lang je buik hebben willen inhouden omdat dat nu eenmaal mooier is. De oorzaak doet er soms helemaal niet meer toe. De bijbehorende klachten echter wel.

Hoe weet je nu of je ademhalingspatroon verstoord is? Een paar eenvoudige testjes kunnen je meer inzicht geven.
1) tel het aantal ademhalingen per minuut, terwijl je rustig zit (inademing + uitademing= 1)
2) kijk wat er in je lichaam beweegt als je ademt

Het aantal ademhalingen per minuut mag maximaal 12 zijn. En als je in rust ademt, zou alleen je buik moeten bewegen (bij de inademing wordt hij iets dikker). Mocht je vooral (of ook) met je borst ademen, of meer dan 12 ademhalingen per minuut in rust hebben, dat weet je dat je natuurlijke ademhalingspatroon verstoord is. Je verbruikt teveel energie met je ademhaling, houdt hierdoor teveel spanning vast en loopt risico bovenstaande klachten te ontwikkelen.