maandag 28 mei 2012

vliegen (2)

Acclimatiseren vindt mijn man een heel vies woord. "Voorbereiden" zou hij ook het liefst uit zijn vocabulair schrappen. Over een week vertrekt hij voor zijn werk al naar Bangalore. De kinderen en ik vliegen hem een week later achterna om er vervolgens 3 maanden te blijven. Mensen die mijn man vragen of hij druk is met de voorbereidingen, krijgen een vragende blik. Hoezo? Koffer pakken de avond van te voren, is vroeg genoeg. Daar gaat hij zich nu nog niet druk om maken. Hij heeft wel wat anders te doen.

Het besef dat we bijna gaan, dringt nu echter langzaamaan door. "Wat vliegt de tijd!", riep mijn man vorige week uit. Onze jongste keek hem verwonderd aan. "Daar geloof ik niets van" zei hij stellig. Hij dacht even na....... "de tijd vliegt niet, jij vliegt!"

maandag 21 mei 2012

vliegen

Afgelopen weekend, tijdens een prachtig yoga-weekend, een inspirerende lezing meegemaakt over Henri Nouwen. Henri Nouwen was katholiek priester, hoogleraar en schrijver en tijdens de lezing kregen wij beelden te zien uit een documentaire over hem.

Een van de beelden die zijn blijven hangen is het beeld van de trapeze. Dhr. Nouwen was geinspireerd door trapezewerkers uit het circus. Hij volgde ze een tijd en bleef uren en uren geboeid staan kijken naar het spectakel. Vol verwondering bekeek hij de samenwerking tussen deze trapezewerkers. "Ze vormen samen 1 geheel. Elke schakel is van belang". Hij ging ze zien als zijn spirituele leraren, zonder dat ze daar ook maar het minste besef van hadden.

Dhr. Nouwen was gefascineeerd wat het maakte dat de ene keer de vliegende persoon moeiteloos gevangen werd door de vanger op de andere trapeze. Terwijl de andere keer de vanger misgreep en de vlieger in het net belandde. Hij kreeg hierbij twee belangrijke inzichten. Ten eerste was 'aandacht' een belangrijk sleutelwoord. Zonder volledige aandacht bij zichzelf en bij de ander, werd de magie verbroken. Het andere was dat de vlieger de vlieger moest zijn en de vanger de vanger. De vlieger kon alleen vliegen, als hij de vanger liet vangen. Zodra hij probeerde zichzelf te laten vangen, ging het mis.

Prachtig beeld. Je kunt alleen vliegen als je er volledig op vertrouwd dat je gevangen wordt. Zodra je allerlei zekerheden gaat inbouwen, je aan van alles probeert vast te klampen, dan val je juist.
Wil je vliegen? Vlieg dan vol aandacht en vol overgave. Je zult gevangen worden.

zondag 13 mei 2012

de 5 talen van de liefde

Afgelopen week vertelde een vriendin mij over de vijf talen van de liefde. Ik vond ze verrassend en heb direct het boekje van Gary Chapman hierover gekocht en gelezen.

Gary Chapman gebruikt een mooi beeld. Hij geeft aan dat in ieder mens een soort emotionele tank aanwezig is, die er is om gevuld te worden met liefde. Als je liefdestank gevuld is, voel je je gelukkig, zul je liefdevol handelen en in je kracht staan. Als je liefdestank leeg is, voel je je ongelukkig en verval je snel in negatief gedrag, zoals bijvoorbeeld boosheid of onverschilligheid.

Om een relatie goed te houden, is het dan ook heel belangrijk om de liefdestank van de ander te blijven vullen. Alleen spreken we niet allemaal dezelfde liefdetaal. En daar is waar het vaak mis gaat.

Volgens Gary Chapman zijn er 5 talen:
  • positieve woorden (complimenten/ aanmoediging/ liefdesverklaring)
  • quality time (samen doen/ samen praten/ samen zijn)
  • cadeautjes geven
  • hulpvaardigheid (iets voor een ander doen)
  • lichamelijke aanraking
Iedereen heeft 1 taal waar hij of zij het meest gevoelig voor is. Als je het gevoel hebt dat je veel geeft (of gegeven hebt) in je relatie, maar lang niet zoveel terugkrijgt, dan kan het heel goed zijn dat jullie een andere taal spreken.

Zo kan de een allerlei leuke dingen verzinnen om samen te doen, terwijl de ander pas echt gelukkig wordt als er voor hem gezorgd wordt. Of misschien wordt er juist heel goed voor je gezorgd door je partner, maar verlang jij juist naar kleine cadeautjes of complimenten. Misschien voel jij je gezien als de ander uitgebreid met je wil praten, terwijl de ander zich pas gezien voelt als hij/zij aangeraakt wordt.

Gary Chapman nodigt uit om te ontdekken wat jouw eigen taal is en om de taal van je partner te leren kennen en spreken. Zijn advies: doe 1 week lang elke dag iets waarmee je de tank van je partner vult. En zie dan wat er gebeurt. Lijkt me een leuk experiment.

Weet je al wat jouw liefdestaal is?

donderdag 3 mei 2012

Vrouwelijke energie

Vorig jaar in India heb ik enorm veel lol gehad met onze Indiase vrienden over het fenomeen koe-knuffelen. De hilariteit nam nog toe nadat een Indiase guru mij aanraadde om vaker in de buurt van koeien te zijn en vrienden met ze te worden. (zie: Holy Cow van maart 2011). Hun vrouwelijke energie zou mij voeden. Nou heb ik niet veel op met dieren, laat staan met koeien. En schoonheid en sensualiteit, die voor mij belangrijke aspecten zijn van vrouwelijke energie, kan ik toch echt niet in een koe terugvinden. We hebben er nog vaak om gelachen en de koeien heb ik ver buiten mij gehouden.

Tot afgelopen weekend. Tijdens het vrijgezellenfeestje van een vriendin stond er koe-knuffelen op het programma. "Waarom weet men niet precies", zei de boer, "maar veel mensen worden er rustiger en gelukkiger door". Toch die vrouwelijke energie? Ik besloot mijn angst en weerstand (vies!) te overwinnen en het zelf te ervaren. Op mijn buik, vol overgave en uiteindelijk ontspannen, lag ik op de rug van een liggende koe. Toegeven... het was leuk. Lekker warm en inderdaad rustgevend. Toen ik aan het einde van de dag onder de douche stond en nog steeds overal naar koe rook, was ik echter toch blij dat ik die rust gewoon op mijn yogamat kan vinden.

Maar hoe zat het dan met die vrouwelijke energie die mij zou voeden? Bij dierenliefde haak ik af, maar zodra het om symboliek gaat, dan heb je me. De koe blijkt in India symbool te staan voor onbaatzuchtige dienstbaarheid. Door haar hebben we melk, boter, ghee, kaas en yoghurt. Je eigen vruchten onbaatzuchtig aan anderen schenken, zodat zij zich ermee kunnen voeden. En daarbij onverstoorbaar in je eigen kracht blijven. Door die vrouwelijke energie wil ik mij wel laten inspireren.

Volgende maand gaan we voor 3 maanden naar India. Genoeg koeien op straat te vinden. Wie weet, word ik toch nog vrienden met ze.